Hvordan finder jeg sammen med andre kunstnere og co-writer?

Fem dage, fem sessions

Jeg har spurgt på min Instagram, hvad I godt kunne tænke jer at læse om på min blog. Og jeg har fået hele 10 ønsker, så dem tænker jeg at fordele henover de næste blogposts. (og tak for dem!) Et af spørgsmålene lød, hvordan jeg finder sammen med andre kunstnere, skriver sammen og hjælper hinanden. Så med udgangspunkt i de fem forskellige sessions jeg har haft i denne uge, vil jeg prøve at besvare det spørgsmål.

Sangskriver vs. artist

Der er i sessionsammenhænge stor forskel på om jeg har en session som sangskriver eller artist (artist betyder i princippet det samme som “kunstner”.) Eller det vil sige, jeg er stort set altid sangskriver/topliner (topliner betyder at man laver melodi+tekst, men ikke nødvendigvis akkorder og produktion fx.) i de sessions jeg indgår i, men jeg er langt fra altid artist. Der var en dag i sidste uge, hvor jeg havde to sessions samme dag. Den ene agerede sangskriver og korsanger i og i den anden sangskriver og artist.

Sangskriver

Den første var med Jasmin Gabay som jeg har skrevet om før i et tidligere indlæg. Jasmin kender jeg igennem et kor vi har sunget i sammen for at par år siden. Og så havde jeg faktisk et møde med hende i forbindelse med at starte bloggen her op, fordi hun selv er blogger og jeg havde brug for nogle gode råd. Og det var lige omkring, at jeg forhandlede kontrakt med GL Music, så vi kom naturligt til at snakke om at tage en session sammen. Om dem har vi så haft nogle stykker af siden.

Artist

Da jeg kom hjem samme dag havde jeg en session med Nanna fra mit band Ida Red. Vi skrev på noget musik sammen på min Juno 106 og mit lille studielejlighed i min lejlighed. Her agerede jeg både sangskriver og artist fordi vi arbejdede på noget musik til os.

Nanna mødte jeg på et sangskriverkursus på Engelsholm Højskole i 2013 hvor vi efterfølgende dannede Ida Red. Hun er en af de sangskrivere og artister jeg elsker allermest at skrive med. Vi kender hinanden så godt både musikalsk og som mennesker, at det føles virkelig trygt og rart at skrive sammen.

Nay Ruby

Samme slags følelse gør sig også gældende med min ven og producer David. Ham laver jeg musik sammen med til mit eget projekt.

Til at starte med havde vi egentlig bare nogle sessions for sjov, fordi vi synes det kunne være hyggeligt. Men nu har vi efterhånden fået lavet så meget fedt materiale, at jeg fik lyst til at lave musik til mig med ham. Så det er vi benhårdt i gang med nu.

David kender jeg faktisk igennem min ven Asbjørn som jeg tog min bachelor sammen med på konservatoriet med i Odense. Og da jeg manglede et sted at bo i København efter jeg var færdig introducerede Asbjørn mig til David som manglede en roomie. På den måde lærte jeg David at kende, men det var faktisk først efter jeg flyttede ud at vi begyndte at lave musik sammen.

Vi havde en session denne uge hvor vi skrev på endnu et nyt nummer – et nummer inspireret af min opfordring i sidste uges indlæg. Den hedder lige nu “Princess iPhone.” Så kan du jo tænke lidt over hvad den mon handler om.

Sessions på kryds & tværs

Derudover havde jeg en session med en producer, der hedder Fred Miller, som jeg kender igennem Jasmin. Det er ikke unormalt at man tager sessions på kryds og tværs af artister, sangskriver og producere og specielt ikke indenfor popverdenen. Det er nærmere reglen en undtagelsen.

Fred havde også en sangskriver med jeg aldrig havde mødt. Sådan er det også tit – at man enten kender alle, nogen eller ingen i en session. Så det kan også være lidt tilfældigt om det bliver en god, medium eller knap så fed session, når man ikke kender folk i forvejen. Men det kan jeg egentlig godt lide og jeg synes, det er en ret sjov måde at lære nye mennesker at kende på.

Vi endte med at skrive en rigtig fin sang, som jeg nok ikke vil bruge til mig selv, men så kan den evt pitches til en anden artist. Der er sådan noget mit publishingselskab GL Music fx står for.

Co-writes

Ja, ordet siger det vel lidt i sig selv. At skrive sammen med en anden. Og det er principielt det, jeg altid gør i sessions i mere eller mindre grad. Jeg nyder også at skrive alene (det er jeg i hvert fald begyndt at nyde igen efter et langt stykke tid, hvor jeg havde lidt svært ved at skrive i mit eget selskab) men co-writes kan noget helt specielt.

Og jeg havde en sidste en af slagsen i sidste uge med Olivia også kaldet Olli. Vi mødtes hos mig og både skrev, indspillede demo og vendte stort og småt i livet. Jeg elsker, når vi i sessions har de der lidt dyberegående samtaler selvom man måske ikke kender hinanden helt vildt godt. Men det gør at vi kommer lidt mere under overfladen. Og ofte igennem de samtaler får inspiration til det tekstlige i sangskrivningen. Det er jeg stor fan af som smalltalk-hader.

Vi fik skrevet en sang, som jeg er helt vild med! Jeg håber, den kommer til at være en del af Nay Ruby-projektet. Det må man så tale om når man har co-writet noget. For hvis Olli fx også gerne vil have sangen eller af en anden årsag ikke vil have at den skal indgå som en del af mit soloprojekt, så har hun som co-writer ret til at modsætte sig det. Men som regel er man som co-writer bare glad, hvis en sang man ikke selv vil bruge, bliver “cuttet”. (Det betyder bare at en sang man har været med til at skrive, bliver udgivet af en artist) Det er nemlig også oftest undtagelsen end reglen i en co-write session at en sang bliver cuttet – specielt hvis man stadig er en upcoming sangskriver, som jeg jo stadig er.

Olivia kender jeg i øvrigt igennem instagram faktisk. Kan ikke huske hvem af os der skrev, men det er også ret normalt efterhånden bare at række ud via sociale medier og finde samarbejdspartnere derigennem.

Næste uge

I næste uge skal jeg til Stockholm og have sessions med nogle sangskrivere og producere jeg har mødt igennem en sangskrivercamp, jeg var på gennem DJBFA sidste år. Dem har jeg også været med på en del af efterhånden. Senest var jeg på en camp i Los Angeles som jeg havde søgt igennem DPA  . Jeg kan varmt anbefale at søge de forskellige camps der er. Der bliver hele tiden annonceret nye camps hvis du holder øje inde på deres sider.

Jeg håber, dette var svar nok på spørgsmålet om hvordan jeg finder sammen med andre kunstnere og skriver sammen. Og kæmpe opfordring til bare at række ud, skrive til folk, søge camps og opsøge de kunstnere, sangskrivere og producere du synes, er fede.

OG så glæder jeg mig til at høre de politiske sange I har skrevet på i den seneste uge jvf sidste uges indlægs opfordring. Om det I er fucking trætte af i verden, samfundet og dagens Danmark!

Hvis du har skrevet/skriver noget i løbet af næste uge, vil jeg vildt gerne høre det – hvis du sender det til mig i en mail på nayrubymusic@gmail.com i løbet af næste uge (uge 42) så vil jeg gerne give min feedback på det helt gratis… Sæt i gang!

Tak fordi du læser med og god ferie hvis du holder det ♡

xxx Nay Ruby
(Visited 236 times, 1 visits today)

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *