Et lynkursus i legatansøgning

Det her billede er taget en dag, jeg var på vej til vækstlagsaften hos DPA, hvor jeg skulle tale om mine erfaringer med legatansøgning.

Legatansøgning

Jeg sidder her på mit hotelværelse i L.A. pt. Klokken er næsten 9 om morgenen og tænkte jeg ville lave et lille indlæg med et par tips til legatansøgning inden jeg skal ud og have sessions senere. Denne rejse er faktisk støttet af både DJBFA og DPA. I dette indlæg vil jeg forklare lidt om hvordan jeg har søgt. Hvad jeg har søgt til. Og lidt om mine personlige erfaringer med legatansøgning.

Jeg vil lige gøre klart, at det her udelukkende er mine personlige erfaringer. Det er ikke et facit på hvordan man søger legater. Jeg er ikke uddannet eller professionel legatansøger, jeg deler blot ud af, hvad der har virket for mig. Det er også muligt der er noget jeg ikke ved. Eller at noget har ændret sig eller vil ændre sig, efter jeg har skrevet dette indlæg.

Hvis du har nogen konkrete spørgsmål efter dette indlæg anbefaler jeg at du ringer eller skriver til KODA Kultur. Jeg er også gerne behjælpelig med personlig rådgivning mod konsulentbetaling.

Hvordan søger du?

KODA har netop samlet alle deres kulturelle midler under samme hjemmeside, så det er nu blevet nemmere end aldrig før at søge legater. (Hvis du ikke er medlem af KODA så vil jeg råde dig til at melde dig til som det allerførste du gør. Det koster vist 650,- ((som du i øvrigt kan trække fra i skat hvis du tjener penge på musik)) og så er du medlem for livet.)

På deres hjemmeside kan du se alle de puljer som Koda Kultur varetager. Du kan nemt finde frem til de puljer, der er relevante for dig. Ved hjælp af den lille søgefunktion der er, når man kommer ind på hjemmeside, kan du finde den pulje som passer til dig. Når du har fundet en pulje, hvadenten du søger til et rejselegat, arbejdslegat, uddannelse, udgivelse, PR. etc så skal du blot logge ind med dit NemID. Derefter  følge instruktionerne på siden. Der står på hver pulje, hvad der er krævet for at kunne søge legatet, hvad du skal skrive, og hvilke bilag der skal vedhæftes.

Hvor tit kan du søge? 

Du kan i princippet søge hver gang, der er deadline for en pulje. Bortset fra arbejdslegater som du kun kan blive tildelt én gang årligt. Dvs. får du tildelt et arbejdslegat i starten af året, kan du ikke få et igen i slutningen af samme år. Men du kan sagtens søge igen hvis du fik afslag første gang.

Jeg plejer at holde mig opdateret om deadlines via Dansk Artistforbunds hjemmeside hvor de har en oversigt over de fleste relevante legater.

Mine personlige erfaringer

Jeg har efterhånden fået tildelt ret mange legater ifbm mit kunstneriske og skabende virke som artist og sangskriver. Jeg har fået en del rejselegater tildelt både til Stockholm, Frankrig og Los Angeles. Arbejdslegater gennem DJBFA, støtte til indspilning og musikvideo med mit band Ida Red samt til sangtimer og performance-coaching. Men jeg har også fået en masse afslag. Jeg har måske fået tildelt lidt under 50% af alt jeg har søgt. Så hvis du får afslag, så er det bare med at søge igen. Der kan være 100 årsager til hvorfor man får afslag på en ansøgning og det gør ALLE på et eller andet tidspunkt.

Mine 5 bedste råd til legatansøgning

LÆS PULJEBESKRIVELSEN OMHYGGELIGT

Noget af det vigtigste at huske, er at gennemlæse kravene for din ansøgning. Nogle gange er det påkrævet at medsende et budget, andre gange kan det give afslag hvis du sender budget med. (Ved arbejdslegater skal du fx. IKKE medsende budget). Det er meget vigtigt at du udformer og formulerer din ansøgning ifht de krav specifikke puljer har. Det er så ærgerligt at få afslag på en ansøgning, fordi du bare lige har glemt at vedhæfte dit CV fx. (som ofte også er et krav). Så husk at læse beskrivelserne omhyggeligt.

SÆT ORDENTLIG TID AF

Da jeg startede med at skrive legatansøgninger tog det mig rigtig lang tid. Både fordi jeg skulle sætte mig ind i det hele og fordi jeg gerne ville skrive dem så godt som muligt. Det er ikke en overdrivelse, at sætte en helt arbejdsdag af til at søge fx et arbejdslegat og et rejselegat, hvis du aldrig har gjort det før.

Vær omhyggelig og brug den tid, det tager at skrive et godt CV/minibio om dig selv. Vælg de rigtige lydfiler at medsende og skrive en kort, men præcis projektbeskrivelse. Vær tålmodig og giv dig selv lov til at sætte dig ind i tingene i ro og mag. Legatansøgning er en kunst for sig selv og den tager tid at mestre.

 

FÅ ANDRE TIL AT LÆSE DIN ANSØGNING IGENNEM

Når du har skrevet din ansøgning, så få en eller gerne to andre til at læse den igennem. Gerne folk du ved har søgt og fået tildelt legater før. Det kan være ret svært at gennemskue hvordan man skal formulere en ansøgning hvor man skal skrive om sig selv. Derfor kan det være godt at få nogen som kender dig og din musik til at læse det igennem og give dig feedback.

 

VINKL DIN ANSØGNING

Der er roterende personer i alle legatudvalg så derfor kan det være endnu sværere at finde ud af, hvordan en ansøgning skal udformes. Det er ikke en dum idé at researche en smule på de mennesker der sidder i udvalget. Selvom de er uvildige og “genreblinde”, så er det altså stadig mennesker som du og jeg og vi har vores personlige præferencer om vi vil det eller ej.

Det er ikke ment på den måde, at man skal lyve, men man kan godt i sine ordvalg og måden man formulerer sig på, skæve til både hvilken pulje man søger og hvilke mennesker, der sidder der.

Det her er et meget personligt råd og nok ikke noget en person fra KODA ville råde dig til at gøre, men jeg har en oplevelse af det har hjulpet for mig.

 

BLIV VED MED AT SØGE

Du kommer til at få afslag. Det kan jeg næsten garantere dig. Jeg havde et tværkulturelt projekt med en vietnamesisk musiker hvor vi skulle på tour i Vietnam og det fik jeg 0 kr ti.l Jeg søgte måske fem-seks gange og forskellige puljer. Aner stadig ikke hvorfor det ikke blev støttet. Men jeg har fået tildelt en masse andre legater og er blevet ved med at søge også selvom jeg fik en masse afslag.

 

BARE GØR DET

Jeg kan huske den største stopklods for mig ifht legatansøgning var, at jeg tænkte, jeg nok ikke var god nok. At jeg nok ikke kunne finde ud af det eller at jeg sikkert ikke ville få noget, fordi jeg jo bare var en “nobody”. At jeg nok ikke havde gode nok lydfiler til at søge.

Grunden til at KODA har de kulturelle midler er fordi de gerne vil støtte musikskabere som de tror på sigt kan skabe indtægter til KODA. Det er såre simpelt. Så hvis de læser en ansøgning med en upcoming musikskaber som har mega meget blod på tanden og nogle sange som de synes har potientiale, så vil de højst sandsynligt gerne støtte det. Og så er det ligemeget om du har søgt før eller om dine lydfiler er optaget på en iPhone.

Da vi søgte om støtte til indspilning med Ida Red sendte vi nogle helt skramlede lydfiler optaget fra en koncert hvor vi spillede live. Vi endte vist med at få omrking 60.000 kr tildelt i alt fra forskellige puljer til studieindspilning med en producer.

Søg, søg, søg

Mit bedste råd er nok bare at kaste dig ud i det. Du bliver ikke bedre, hvis ikke du prøver dig frem. Og jo flere afslag og tildelinger du får, jo nemmere bliver det at dechifrere, hvad der virker for dig og hvad der ikke gør. Legater er OGSÅ for dig! De er for alle musikskabere og ikke forbeholdt nogen bestemte. SÅ KOM I GANG! Næste deadline er 1. december.

Stort møs og held og lykke fra mig i L.A.

xxx Nay Ruby

 

 

 

 

(Visited 374 times, 1 visits today)

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *